Okulumuz 1. derece tarihi binadır.

OKULUMUZUN TARİHÇESİ Cezayirli Gazi Hasanpaşa 1710–1790 yılları arasında yasamış, III. Selim "zamanında sadrazamlıkta bulunmuş ünlü ve kahraman denizcilerimizden biridir. Gelibolu'da doğmuştur. Öksüz ve fakir olduğu için Tekirdağ'da Hasan isimli bir zengin onu evlat edinmiştir. Çok yaramaz ve sert huylu bir çocuk olan bu ünlü denizci 17 yaşına geldiği zaman babalığı tarafından ticaret gemileriyle sefere gönderilmiş. Bu suretle denizcilice başlayan yiğit 25 yasında yeniçeriliğe girmiştir. Belgrat, Morava Hisarsak savaşlarında yararlıklar göstermiş. Ordudan dönüş gemileriyle Cezayir'e giderken ada düşman gemisine çatarak rampa etmiştir.   Dalgaların şiddetinde gemilerin birbirinden ayrıldığı sırada tek basına düşman gemisine atlayan Hasanpaşa kılıcını çekerek 15 kadar düşmanı öldürdükten sonra diğerlerini ambara girmeye mecbur etmiş ve gemiyi esir almıştır. Bu ünlü kahramanı kurtarmak için geri dönen Osmanlı gemisi düşman gemisinde beyaz bayrağın asılmış olduğunu hayretle görmüşler. Bu kahramanlık haberleri İstanbul'a ulaştığı zaman padişah bu gemiyi kendisine hediye etmiştir.  Adı geçen paşa kaptanıderya olduktan sonra Kasımpaşa'da kendisine ait bir bina inşa ettirdi. Bu bina komutanlık binası olarak şu andaki ilköğretim okulu binasıdır.(kaptan-ı derya komuta binası) Tamamen taş yapı alarak yapılan bu tarihi bina ölümüne kadar komutanlık binası olarak kalmıştır.   Zamanında önünden dere akmakta bahçesinde salhane olarak kullanılmaktaydı. Kayıkhane yeri su anki salhane sokağına kadar uzamaktaydı. O zamanlar paşanın ikameti şu anki askeri deniz hastanesi idi. Malikâne olarak kullanılan yer daha sonra deniz askeri hastanesi olarak kullanılmıştır. Bina tamamen paşanın kendi harcamaları ile yapılmış ve zamanla deniz kuvvetleri kurulduktan sonra okul olarak kullanılmıştır.(tarih xvı yy.)  Okulumuz adını ünlü komutan ve büyük devlet adamı Cezayirli Gazi Hasan Paşa´nın adından almıştır. Okulumuz Osmanlı döneminde uzun müddet tekke olarak kullanılmıştır. Daha sonra ordunun aşhanesi olarak vazife görmüştür. Okulumuz 1906 yılında eğitim ve öğretime başlamıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra milli eğitim bakanlığına bağlanmış önceleri 5 yıllık ilkokul iken 1997–1998 eğitim öğretim yılında 8 yıllık ilköğretim Okulu olmuştur. 2013 te yürürlüğe giren yasa ile 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında 4 yıllık ilkokul olmuştur.   Okulumuz ikili eğitim ve öğretim hizmeti vermektedir.

Yayın: 01.12.2012 - Güncelleme: 10.10.2023 22:40 - Görüntülenme: 16214